OVO NAM JE TREBALO!
7 saveta starih domaćica za najukusniju sarmu: Jedna stvar je ključna za sočnost, a miris će namamiti i komšije
Iako je naše bake najbolje spremaju, evo nekoliko saveta da čak i ako niste vešti, pripremite savršenu sarmu za nadolazeće praznike
Nedoljiva kombinacija kiselog kupusa i mlevenog mesa neretko je prva stvar kojom ponudimo nekog stranca kako bismo ga oduševili tradicionalnim specijalitetom. Iako je naše bake najbolje spremaju, evo nekoliko saveta da čak i ako niste vešti, pripremite savršenu sarmu za nadolazeće praznike...
Ne stavljajte jaje
Stariji recepti su tražili da se u smesu mesa i pirinča doda jaje kako bi se sve bolje povezalo, međutim, sada se ovo ne preporučuje kako punjenje ne bi bilo previše tvrdo. Takođe, kada kupujete meso, pokušajte da izbegnete već pripremljene smese, već je napravite sami.
Odnosi i vrste mesa
Odnosi opet zavise od ukusa, ali recimo da je klasik pola svinjetina, pola govedine (govedina ako imate sreće). Ako, pak, niste ljubitelj svinjetine, povećajte sadržaj govedine na 80%. Posebno je dobra kombinacija svinjsko meso zameniti komadom slanine ili slaninom koju ste samleli zajedno sa mesom.
Pirinač
Pirinač je tradicionalni dodatak punjenju i ne bi trebalo da ga bude previše jer stvrdnjava smesu. Nije potrebno prethodno ga kuvati, jer se sama sarma dugo kuva, pa ga samo stavite da nabubri u vodi (desetak minuta) pre dodavanja u meso. Možete odrediti količinu odoka, ali ne bi trebalo da bude više od 25% količine mesa. Kao varijantu, slobodno pokušajte da zamenite pirinač nekom drugom žitaricom, kao što su kus-kus, bulgur ili mekinje.
Kiseli kupus je važan!
Uz meso, sarmu čini i kiseli kupus. Čuveni su varaždinski, ogulinski i futoški. Svaki od navedenih ima svoju posebnost, u Ogulinu su listovi tanki, a glavice zbijene, u Futogu su glavice krupnije i okruglije, dok je varaždinski kupus ravniji, gušći i tvrđi, a listovi imaju izraženije žile. Bez obzira koju vrstu koristite, važno je proveriti kiselost, pa odvojene listove oprati pod mlazom hladne vode kako se sarma ne bi prekuvala.
Svinjska mast
Ukus sarme biće prefinjeniji ako koristite domaću mast, a smesu možete začiniti sa malo belog luka i bibera. Slobodno dodajte i malo belog vina.
Zaprška, da ili ne?
Nema odgovora na večito pitanje da li koristiti prah (pečeno brašno na masti, često sa dodatkom paprike). S jedne strane, pomaže da sos bude gušći, a s druge nutricionisti će vam savetovati da ga izbegavate. Kao kompromis, predlažemo zamenu spreja sa svinjskim butom. Osim što će dati bogatiji ukus, "udebljaće" jelo (zbog kolagena kojim je koža bogata).
Slaganje
Prilikom slaganja tepsije na dno stavite mast, slaninu i malo ribanog kupusa. Zatim počnite da ređate sarme tako da budu naslagane jedna do druge bez slobodnog prostora – ako ima, napunite je suvim mesnim dodacima i ribanim kupusom. Kako je svaki red gotov, na vrh dodajte kupus. Kada potrošite materijal, podlijte tečnošću da prekrije prst, i stavite da se kuva na laganoj vatri nekoliko sati. Od začinskih nota, sarmu obavezno prate lovor i biber u zrnu. Nema sarme bez pire krompira kao standardnog priloga, a ljubitelji ove tradicionalne delicije kažu da je najbolja ako odleži bar jedan dan.
Recept za sarmu
Potrebno je:
1-2 glavice kiselog kupusa (oko 2 kg), 600 g goveđe lopatice, 200 g slanine, 1 kašičica ljute crvene paprike, 150 g pirinča ili druge žitarice, 3 čena belog luka, 2 luka, 100 g slanine, 250 g suvih rebara, 1 svinjski but, 60 g čvaraka, 50 g masti, 60 ml suvog belog vina, 2-3 lovorova lista, 1 kašika bibera u zrnu, so i biber
Priprema:
Sameljite meso i slaninu. Na tiganj stavite jednu kašiku masnoće i prodinstajte luk, zatim beli luk, sklonite sve sa ringle, stavite paprike i sve izmešajte. Podlijte sa malo vina i dodajte u smesu. Dodajte pirinač. Probajte smesu i posolite i pobiberite po potrebi. Ostavite da odstoji dok ne pripremite kupus. Iz kupusa izvadite peteljku i odvojite listove, po potrebi probajte kiselinu (tako ćete uraditi i sa rendanim delom kupusa). Na dnu lista isecite trougao da biste uklonili tvrdi deo lista (žicu), stavite smesu na sredinu lista (ne previše ni premalo – nabubriće zbog pirinča) i počnite da motate list. Nakon što umotate meso ivice listova ispod, nastavite da rolate i palcem pritisnite ivice da se formira sarma.
Na dno šerpe stavite mast, malo rendanog kupusa i slaninu i počnite da slažete sarmu. Praznine popuniti suvim mesom i kupusom, pošto je red gotov, dodati rendani kupus, malo čvaraka i nastaviti dalje. Kada je šerpa gotova, dodajte preostale začine i prelijte vodom tako da bude 2-3 cm iznad sarme, sve protresite i kuvajte poluotvoreno na najnižoj vatri nekoliko sati. Protresite lonac s vremena na vreme. Poslužite uz pire krompir.
Bonus video:
(Espreso/zenablic/TM)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!